Fotogeniek zijn bestaat dat wel?

Portret Jessica in Parijs door Linda Hemmes

Hoe ik tegen fotogeniek zijn aan kijk?

We zijn in de studio en ik praat met de vrouw die in de stoel van de visagiste zit. Een praatje wat ik met iedereen maak die in de studio komt. Om iemand te leren kennen, om nogmaals te benoemen met welke intentie iemand op de foto wilde gaan en om iemand op haar gemak te stellen, want ja het is best spannend om op de foto te gaan. Toch?

We hebben het over zichtbaar zijn en ineens stelt ze me de volgende vraag. ‘Ik ben wel benieuwd hoe jij tegen fotogeniek zijn aan kijkt?’. Ik kijk haar aan en dit is de eerste keer dat iemand, die over een half uurtje op de foto gaat, me die vraag stelt. Normaal krijg ik namelijk altijd te horen voorafgaand aan een shoot. ‘Ik ben niet fotogeniek hoor’ ‘Ik sta nooit mooi op een foto’. Dan kijk ik Sophie, mijn visagiste, aan en dan moeten we allebei een beetje gniffelen, want het leuke is dat ik dit bij 90 % van mijn shoots hoor. En begrijp me niet verkeerd, want ik snap en voel hem helemaal. Het is ook super spannend, want wat als het nou niet lukt en je er niet mooi op staat. Mijn intentie voor elke shoot is dan ook dat ik iemand aan het einde van de shoot een super fijne tijd heeft gehad en heeft gezien dat ze wel mooi op een foto staat.

Portret Veronique Ibiza door Linda hemmes

 

Rolletjes tijdperk

Het is heel herkenbaar voor mij, want ik vond mezelf vroeger nooit leuk op de foto staan. Eerlijk gezegd, ik vond het vreselijk! Mijn vader maakte vroeger de foto’s van ons gezin, vaak met de timer,  en dat duurde altijd super lang en als de timer dan af ging dan was ik het al beu en stond ik met een boos gezicht op de foto haha. Heel leuk in het nog rolletjes tijdperk.

En hoe ik er nu, na 1000-den mensen, te hebben gefotografeerd en meerdere malen zelf voor de lens hebben gestaan. Ben ik van mening dat als je fotogeniek bent of altijd goed op een foto staat, je gewoon ontspannen bent als er een camera tevoorschijn wordt gehaald. Je schiet niet gelijk in je hoofd. ‘Oh jee, ik zal er wel weer niet leuk op staan’.  Nee, je lacht leuk, je trekt geen gekke bekken of verkrampt en wordt zenuwachtig. Daarom sta ik zelf ook regelmatig voor de camera, uiteraard om mijn beeldbank uit te breiden voor mijn business, maar ook weer te ervaren wat iemand ervaart voor mijn lens. Waar laat ik mijn armen? Wat zie jij nu precies? Is het niet gek als ik zo sta? En dan is het super fijn als iemand je begeleid tijdens een pose.

Fotograaf Linda Hemmes

foto gemaakt MyObjective

Natuurlijke schoonheid

Natuurlijk heb je mensen die een natuurlijke schoonheid hebben en gewoon een bepaalde blik hebben die gewoonweg prachtig is. Kijk bijvoorbeeld naar Teline, ze is een prachtige verschijning en ze weer ook precies hoe ze zich moet bewegen. Of mijn tweelingnichtje Floor, als er een camera komt heeft ze een blik…..dat gebeurt gewoon natuurlijk. Want als ik haar zusje Suus fotografeer (en ze zien er precies hetzelfde uit) dan moet ik meer mijn best doen, want ze fladdert meer rond met haar mind, maar dat maakt haar niet minder mooi. Modellen oefenen dan ook regelmatig voor de spiegel. Weten welke kant van hun gezicht het mooiste is en onder welke hoek ze gefotografeerd moeten worden.

Portret Teline fotograaf Linda

Al eerder schreef ik een blog over fotogeniek zijn. Hier lees je daar meer over.

Wat mijn taak als fotograaf is

Ik zie dan ook in ieder mens iets moois en ben van mening dat je iedereen goed op de foto kan zetten. Dat is ook mijn taak als fotograaf, om jou zoveel mogelijk op je gemak te stellen. Om de energie te shiften van gespannen naar ontspannen. Van spannend naar oh, maar dit is heel leuk en ik kan dit. Het is dus eigenlijk een mind spelletje ;). En ik laat je met de beelden zien dat het ook voor jou mogelijk is.

Dus mijn tip. Als er een camera tevoorschijn wordt gehaald. Ontspan!

Ben je fotograaf en wil je hier meer over weten? Doe dan mee met mijn masterclass over poseren op 12 of 16 september.

Liefs, Linda

Gratis E-Book The Power of Posing

 

Dit e-book heb ik speciaal geschreven voor jou als liefhebber van portretfotografie. Het maakt niet uit of je beginnend of gevorderd bent. Als jij meer wil weten hoe je het beste iemand door de poses heen kan loodsen, hoe je die volledige connectie met diegene maakt die voor jou lens staat en zo de energie van iemand kan shiften voor betere resultaten. Waardoor niet alleen je model een veel toffere ervaring heeft tijdens de shoot, maar ook jij veel meer haalt uit elke fotoshoot.

Facebook Groep: Community voor (portret) fotografe: Waanzinnige portretten in je eigen stijl

 

Een community voor (hobby) fotografen waar we kennis delen met elkaar. Elkaar inspireren en waar je terecht kunt met al je vragen over fotografie, ondernemen en mindset. Dus heb je een passie voor fotografie sluit je dan gezellig aan. Aanmelden kan via onderstaande link.