5 helpende tips tijdens een fotoshoot

Ik open mijn Instagram en zie een berichtje n.a.v. mijn blog van vorige week over of fotogeniek zijn wel bestaat. “Binnenkort heb ik een fotoshoot en ik vind het altijd heel erg moeilijk een foto van mezelf en dan vooral om te ontspannen. Ik weet dat het vooral aan de fotograaf ligt, maar ik wil ook graag van te voren weten wat ik kan doen”. Ik stuurde haar de volgende tips door. Deze 5 tips lees je hieronder, deze zullen je helpen om meer ontspannen een fotoshoot in te gaan.

TIP 1. Schrijf je Why op

Waarom wil je graag die foto’s laten maken?

Waar heb je ze voor nodig?

Als je opschrijft wat je why is, word het je nog duidelijker waarom je dit wil. Dit zal je helpen tijdens de fotoshoot. Denk dan ook regelmatig nog even terug aan waarom je dit wilde. Waarom is het belangrijk dat jij goede foto’s hebt? Wat wil je dat jouw klanten zien als ze naar je foto’s kijken?

TIP 2. Zet vooraf een intentie

Als ik een fotosessie heb, dan zet ik vooraf een intentie.  En niet alleen voor een fotoshoot, maar doe het voor meerdere dingen. Zo ga ik bewust de fotoshoot in en weet ik wat ik uit de dag wil halen. Zo begin je bewust aan je fotoshoot en denk je er nogmaals aan waarom je dit wil.

Stel jezelf bv de volgende vraag:

  • ‘Hoe wil ik me voelen na de shoot?’
  • ‘Wat wil je eruit halen?’

TIP 3. Kijk tijdens de shoot ook een weg

Een fotoshoot wordt na een tijdje best vermoeiend. Dit komt omdat je elke keer moet focussen en je aandacht erbij moet houden. Als je merkt dat je teveel gaat focussen op de lens en je niet meer ontspannen in de camera kijkt. Kijk dan even langs de camera of naar opzij en terwijl je dat doet denk dan aan iets leuks :). Dit tovert een glimlach op je gezicht daarna draai je langzaam je gezicht naar de camera. En je kijkt ontspannen. Herhaal het een paar keer als het nog niet helemaal ontspannen voelt.

TIP 4. Ontspan en adem

Vaak ga je heel hoog ademen, omdat het spannend is en je niet precies weet wat het resultaat gaat zijn. Dan ga je hoger ademen.  Dat is terug te zien in de beelden, omdat je dan ergens die spanning vasthoudt. Adem even diep in en uit. Je merkt gelijk dat je schouders naar beneden zullen gaan.

TIP 5. Have fun

Een fotoshoot hoort leuk te zijn, dus mijn intentie na elke fotoshoot is dan ook dat iemand het vooral leuk heeft en daarnaast natuurlijk vette beelden. Ook dit is terug te zien in je beelden. Als jij het naar je zin heb, is die sparkeling te zien in je ogen en dat zal mensen opvallen en ernaar willen kijken.

Uiteraard wil ik erbij vermelden dat het vooral de taak is van de fotograaf om jou prachtig op de foto te zetten, je op je gemak stellen en de beelden maken die precies passen bij jou doel.

Maar als je deze 5 helpende tips toepast dan zul  je merken dat die fotoshoot veel leuker zal zijn. En dat dat terug te zien is aan de beelden.

Veel plezier!

PS Als je een keer wil sparren over welke beelden precies bij jou en je brand passen. Plan dan vrijblijvend een brand gesprek bij me in en ik vertel wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

 

Liefs, Linda

Gratis E-Book The Power of Posing

 

Dit e-book heb ik speciaal geschreven voor jou als liefhebber van portretfotografie. Het maakt niet uit of je beginnend of gevorderd bent. Als jij meer wil weten hoe je het beste iemand door de poses heen kan loodsen, hoe je die volledige connectie met diegene maakt die voor jou lens staat en zo de energie van iemand kan shiften voor betere resultaten. Waardoor niet alleen je model een veel toffere ervaring heeft tijdens de shoot, maar ook jij veel meer haalt uit elke fotoshoot.

Facebook Groep: Community voor (portret) fotografe: Waanzinnige portretten in je eigen stijl

 

Een community voor (hobby) fotografen waar we kennis delen met elkaar. Elkaar inspireren en waar je terecht kunt met al je vragen over fotografie, ondernemen en mindset. Dus heb je een passie voor fotografie sluit je dan gezellig aan. Aanmelden kan via onderstaande link.